Hur lång tid tar det att göra en NP-utredning?

Vi på Modigo får ofta frågan om hur lång tid en neuropsykiatrisk utredning tar från start till mål. Svaret är att det varierar, men en tumregel är cirka en månad. I artikeln lär du dig mer om vad som påverkar tidsåtgången.

En neuropsykiatrisk utredning på Modigo innehåller alltid vissa moment som behövs för att vi ska kunna ta ställning till om du eller ditt barn uppfyller kriterierna för någon neuropsykiatrisk diagnos såsom ADHD eller autism.

En tumregel är att det tar cirka 20 timmar för oss att genomföra en utredning. Då räknar vi inte bara in tiden vi träffar dig som patient, utan även tiden som psykologen behöver för att prata med skola/anhöriga, och tiden psykologen och läkaren behöver för att hantera ditt ärende, till exempel utvärdera resultat, dra slutsats och dokumentera.

Från start till mål – från första utredningsinsats till återkopplingssamtal där du tar del av resultaten – brukar en fullständig neuropsykiatrisk utredning ta cirka en månad, men det kan både ta längre tid och gå fortare beroende på hur snabbt det går att få ihop alla delar.

Det är också viktigt att komma ihåg att varje utredning är unik. Även om vissa moment alltid ingår beror exakt innehåll på just din eller ditt barns problematik, frågeställning, tidigare utredningsinsatser med mera. Det påverkar också tidsåtgången.

Här är några konkreta aspekter som får effekt på hur lång tid en utredning tar:

  • Hitta tider för psykolog- och läkarbesök

Kärnan i utredningen är ett psykologbesök med testning och intervju som tar flera timmar och ett läkarbesök som vanligtvis tar cirka en timme (men det kan även gå snabbare eller kräva mer tid). Dessa behöver göras på plats på någon av våra mottagningar.

Vi ringer alltid och stämmer av så att tiderna passar innan vi bokar in besök. Vi strävar efter att kunna erbjuda psykolog- och läkartider i anslutning till varandra – samma dag eller påföljande dag – om du önskar det. Det kan till exempel vara en extra stor fördel om du har lång resväg till en mottagning. Samtidigt tycker vissa att det blir för intensivt, och då kan det vara bättre att sakta ner tempot lite.

Ibland hinner vi inte klart under ett psykologbesök. Då behöver vi boka en ny tid på plats eller komplettera digital eller på telefon.

  • Hitta tid för att intervjua skola eller anhöriga på telefon/digitalt

En annan viktig del i en utredning är att psykologen intervjuar skolan (vid utredning av barn) eller en-två anhöriga (vid utredningar av vuxna). Som patient/vårdnadshavare hjälper du oss genom att se till att vi får korrekt information så att det går smidigt och snabbt att få till kontakt med rätt personer.

  • Fylla i formulär i tid

Vi får också mycket information från dig som patient eller vårdnadshavare via formulär och enkäter. Se till att fylla i dessa i tid för att utredningen ska gå så snabbt och smidigt som möjligt!

 

Är du intresserad av en neuropsykiatrisk utredning? Läs mer och sök

UTREDNING FÖR BARN

UTREDNING FÖR VUXNA

Granskad av

Caroline, leg psykolog och specialist i neuropsykologi

Caroline är legitimerad psykolog, specialist i neuropsykologi och ST-psykolog i arbets- och organisationspsykologi. Hon har haft ledande befattningar på Modigo sedan 2018, idag som områdesansvarig för Modigo för arbetslivet. Caroline har tidigare arbetat med metodutveckling gällande neuropsykiatriska diagnoser inom Region Stockholm. 

Gillade du artikeln? I vårt nyhetsbrev får du fler hjälpsamma tips och uppdateringar kring neuropsykiatri. Varmt välkommen att prenumerera.

Genom att prenumerera på nyhetsbrevet godkänner jag att ni hanterar mina uppgifter enligt vår personuppgiftspolicy

Tillbaka till alla artiklar