Härlig sommar – på dina villkor!

Äntligen är sommaren här. Nu ska vi strunta i rutiner, ut på spontana utflykter och ha massa tid att bara vara. Eller? Vi på Modigo vill slå ett slag föra att en drömsemester faktiskt kan se ut på helt andra sätt. Här har vi samlat tips som kan vara hjälpsamma för dig som själv har ADHD/ADD eller autism, eller har barn med NPF-diagnos.

Tips för en mer njutbar sommar med ADHD/ADD eller autism

  • Skapa rutiner för sommaren. För många med autism, ADHD eller ADD är en stressfaktor med sommaren att de trygga rutinerna försvinner. Det blir oklart när man ska gå upp, äta och vad man ska göra under dagen. Om det är ett problem för dig eller ditt barn – se till att skapa rutiner för sommaren. Ni kanske bestämmer er för att starta dagen kl 9 istället för kl 7, äta glass på eftermiddagarna och ta ett kvällsdopp vid kl 21. Fundera över hjälpsamma hålltider och skapa ert bästa sommarschema!
  • Undvik för mycket ”fri tid”. För många barn med ADHD/ADD eller autism är det jobbigt att själva fylla mycket tid med egna aktiviteter. Som förälder kan du hjälpa till genom att schemalägga aktiviteter tillsammans med barnet, till exempel 30 minuter bokläsning i hängmattan och därefter 30 minuter tv-spel.
  • Visualisera planeringen. I många familjer (även utan NPF-problematik!) vinner man mycket på att skriva upp dagens schema, till exempel på ett papper som man sätter upp på kylskåpet. Komplettera gärna med bilder om det behövs. Med schemat på papper blir det extra tydligt och familjemedlemmar kan gå tillbaka till planeringen om man glömmer bort!
  • Förebygg problem – tänk efter före! Det kan låta arbetsamt men visst är det mödan värt att slippa hamna i problem. Fundera över vad som kan gå snett – och vad du kan göra för att förebygga. Det kan exempelvis handla om att ta med egen glass i termos om kiosken vid badplatsen skulle vara stängd eller att förlägga besöket till sen eftermiddag när det inte är lika många personer som trängs i poolen. Bara du vet vad som är rätt för dig och din familj.
  • Lägg ribban där den passar dig/din familj. Om energin tryter kanske det räcker med att åka och bada varannan dag? Kanske kan du/ni skippa besöket hos vännerna i sommarstugan? Med dagsutflykter sparar man in energin det kan innebära att sova borta, utan sina normala kvällsrutiner. Passar det er? Alla är olika och det är helt ok. Återigen, bara du vet vad som är rätt för dig och din familj.
  • Sommar på hemmaplan. Om det är jobbigt att åka iväg – skapa en fin sommartillvaro där hemma. Slå upp tältet i trädgården om du har en, skaffa en uppblåsbar pool och ladda med vattenmelon och pinnglass i frysen!
  • Våga dela upp familjen! Har ni olika behov i familjen är det ofta en bra idé att dela upp sig, i alla fall vissa dagar. Alla blir mer nöjda när den som gillar att gå på fotboll eller åka på utflykt får göra det, medan den som inte vill får koppla av där hemma.
  • Ta hjälp om du behöver. Försök att få avlastning, speciellt om du redan på förhand vet att sommaren kommer att bli tuff, till exempel för att ditt barn är krävande. Du kanske redan har hört dig för om möjligheterna hos skolan och kommunen? Har ni släktningar eller vänner som kan hjälpa till? Att som anhörig få paus och egen tid är viktigt för att hålla i längden.
  • Hantera dina egna förväntningar. Visst vill vi alla fira den perfekta sommaren – med att krampaktigt hålla fast vid orealistiska förväntningar på dig själv, ditt barn eller tillvaron i stort är inget framgångsrecept utan motsatsen. Anpassa dig till verkligheten och gör det bästa av just dina och era förutsättningar. En härlig sommar kan se ut på många olika sätt.

En riktigt fin sommar önskar vi på Modigo! ❤️ ❤️ ❤️

Granskad av

Caroline, verksamhetschef Modigo

Caroline är legitimerad psykolog och specialist i neuropsykologi. Hon har tidigare arbetat med metodutveckling gällande neuropsykiatriska diagnoser inom Region Stockholm. Caroline har varit verksamhetschef på Modigo sedan 2018.

Gillade du artikeln? I vårt nyhetsbrev får du fler hjälpsamma tips och uppdateringar kring neuropsykiatri. Varmt välkommen att prenumerera.

Genom att prenumerera på nyhetsbrevet godkänner jag att ni hanterar mina uppgifter enligt vår personuppgiftspolicy

Tillbaka till alla artiklar