Under klimakteriet förändras kvinnans hormonnivåer. Östrogennivåerna minskar, vilket i sin tur kan påverka nivåerna av dopamin. Dopamin har en central roll vid ADHD och förändringar kan förvärra symtom som koncentrationssvårigheter, känslomässig reglering, organisationsförmåga och minne. Kvinnor kan också uppleva ökad nedstämdhet och ångest under den här perioden.
– Många upplever att de inte längre får lika bra effekt av sin ADHD-medicin och då kan man behöva göra en justering tillsammans med sin läkare. En annan grupp har fram till nu klarat sig bra utan läkemedel, men under klimakteriet blir ADHD-symtomen så pass funktionsnedsättande att man vill prova. Då tycker jag man ska söka vård, säger Ioannis.
Generellt rekommenderar han patienter att följa sina symtom genom att föra dagbok. Det underlättar för vårdpersonal att erbjuda lämplig behandling och hjälper kvinnan att få en bättre förståelse för hur hormonella förändringar påverkar ADHD:n.
– Utöver medicinering är det viktigt att se över sin livsstil och göra förändringar om det behövs, till exempel kring balanserad kost, regelbunden motion och stressreducerande tekniker som mindfulness. Kognitiv beteendeterapi (KBT) kan också vara till hjälp.
Vid sidan av ADHD-medicin finns andra typer av medicinering som kan underlätta under klimakteriet, till exempel för att behandla nedstämdhet eller ångest. Hormonbehandling kan också övervägas för att höja östrogennivåerna.
– Det finns forskning som tyder på att tillägg av en låg dos östrogen kan förstärka effekten av centralstimulerande läkemedel som ofta används vid ADHD, men ytterligare forskning behövs för att fastställa detta, säger Ioannis.
– Generellt behövs mer forskning för att förstå hur menopaus påverkar kvinnor med ADHD. Det är positivt att det diskuteras mer och mer och att det pågår studier.