Att bygga självkänsla med ADHD

Att leva med ADHD innebär ofta utmaningar att få tillvaron att gå ihop. Det kan leda till känslor av otillräcklighet och att man ofta får kritik av omgivningen – vilket lätt följs av låga tankar om sig själv och ett sämre psykiskt mående. I den här artikeln tar vi en titt på hur man kan ta sig an problematiken.

– Vardagen kan vara extra tuff om man har ADHD – man kanske missar viktiga saker oftare än andra eller blir för arg och behöver ta konsekvenserna av att ha agerat utan att tänka efter. Det är inte konstigt att det kan sätta sig på självkänslan om man känner att det ofta blir fel, säger Caroline Byström, leg psykolog och specialist i neuropsykologi.

Acceptera – och hjälp dig själv att lyckas

Att få tillvaron att fungera bättre handlar i grunden om att acceptera funktionsnedsättningen som ADHD innebär – och skapa de bästa förutsättningarna för sig själv att lyckas, fortsätter Caroline.

– Strukturer och rutiner är ofta till stor hjälp för att hantera ADHD. Genom att skapa en stabil daglig struktur kan du minska stressen och förbättra fokus. Använd verktyg som kalendrar, påminnelser och checklistor för att hålla koll på uppgifter.

– För många är det också viktigt att våga be om hjälp. Det kan till exempel handla om att prata med din chef och be om hjälp att prioritera eller sätta deadlines om du har svårt att komma igång. Eller att prata med din partner och få hjälp med struktur för sysslor i hemmet.

Sätta realistiska mål

När man uppnår sina mål växer självförtroendet och motivationen stärks. Därför är det viktigt att sätta mål som är lätta att uppnå, till exempel genom att bryta ner större mål i mindre hanterbara steg och gärna fira framgång, oavsett hur liten den är.

– Motsatt är det dränerande att sätta för höga mål som man inte uppnår. Ge dig själv en ärlig chans! säger Caroline.

Utveckla dina styrkor

Att identifiera och använda sina styrkor kan ge en boost till självkänslan. Gör gärna en lista över saker som du är bra på och aktiviteter som ger dig glädje.

– Kämpar man mycket inom vissa områden i livet är det ännu viktigare att värna om de arenor där man får möjlighet att komma till sin rätt och utveckla sina talanger och styrkor. Värna om dem!

Var snäll mot dig själv

Det är lätt att fastna i negativa tankar om sig själv, men att praktisera självmedkänsla kan göra stor skillnad.

– Försök att behandla dig själv som du skulle behandla en vän som har det svårt. Och beröm dig själv! Det gäller även när du inte når hela vägen fram, till exempel kan du berömma att du verkligen försökte, säger Caroline.

Se fysisk aktivitet som ett life-hack

Träning har positiva effekter på mental hälsa och regelbunden motion kan förbättra koncentrationen och minska symtom på ADHD. En balanserad kost och tillräcklig sömn är också viktiga för att må bra.

– Träning är det ultimata life-hacket för den psykiska hälsan! Sänk trösklarna och gör något som du tycker är kul och som kan bli en vana. Kanske vill du ta raska promenader med härlig musik eller en spännande ljudbok i öronen. All träning är bättre än ingen träning!

Sök stöd av andra

Att veta att man inte är ensam om känslor och svårigheter kan vara en stor lättnad. Att prata med andra som förstår din situation är ofta värdefullt. Gå med i stödgrupper eller onlineforum där du kan dela erfarenheter och få råd.

– Om du fortsätter att ha låga tankar om dig själv kan det också vara bra att söka professionell hjälp, till exempel av en psykolog som har erfarenhet av ADHD. Det finns bra hjälp att få, avslutar Caroline.

Granskad av

Caroline, leg psykolog och specialist i neuropsykologi

Caroline är legitimerad psykolog, specialist i neuropsykologi och ST-psykolog i arbets- och organisationspsykologi. Hon har haft ledande befattningar på Modigo sedan 2018, idag som områdesansvarig för Modigo för arbetslivet. Caroline har tidigare arbetat med metodutveckling gällande neuropsykiatriska diagnoser inom Region Stockholm. 

Gillade du artikeln? I vårt nyhetsbrev får du fler hjälpsamma tips och uppdateringar kring neuropsykiatri. Varmt välkommen att prenumerera.

Genom att prenumerera på nyhetsbrevet godkänner jag att ni hanterar mina uppgifter enligt vår personuppgiftspolicy

Tillbaka till alla artiklar