Hur vanligt är auDHD, dvs. att ha både autism och ADHD?
– Generellt är det vanligt att personer med en neuropsykiatrisk diagnos, till exempel autism eller ADHD, även har en annan NP-diagnos. Uppskattningsvis 30–50 % av personerna med autism har också ADHD och 15–25 % av personerna med ADHD har också autism. De exakta siffrorna varierar dock beroende på studier, diagnoskriterier och populationsurval. Det är också sannolikt att samsjukligheten är underskattad, särskilt hos flickor och kvinnor.
Vilka speciella svårigheter får man vid auDHD?
– Varje individ är unik med unika utmaningar och resurser. Men generellt kan man säga att svårigheterna som de båda diagnoserna medför ibland förstärker varandra och ibland leder till motsägelsefulla beteenden – en kognitiv och emotionell ”dragkamp”. Jag ger några exempel:
- ADHD kan göra att man söker stimulans och förändring och kan ha svårt att hålla sig till rutiner, medan autism kan ge ett behov av rutiner och förutsägbarhet.
- ADHD kan leda till impulsivitet i sociala sammanhang och ett stort behov av social stimulans, samtidigt som autism kan göra det svårt att tolka sociala signaler och läsa av andra.
- Många med autism är överkänsliga för ljud, ljus och beröring, vilket kan förstärka ADHD-symtom som rastlöshet och irritation.
- ADHD ger ofta starka humörsvängningar, medan autism kan göra att man inte alltid förstår sina egna eller andras känslor.
- ADHD kan ha svårt att hålla fokus, men autism kan bidra till extremt fokus på vissa ämnen, vilket kan vara både en styrka och en svårighet.
Är en av diagnoserna ofta mer framträdande än den andra?
– Ja, men det varierar kraftigt mellan individer. En del personer upplever sin ADHD som mest funktionsnedsättande (till exempel på grund av exekutiva svårigheter, impulsivitet och rastlöshet), medan andra upplever att autismen är mer begränsande (på grund av sensoriska problem, sociala svårigheter och rigiditet).
Brukar man få båda diagnoserna samtidigt eller en i taget?
– Det är ganska vanligt att en av diagnoserna ställs först, ofta ADHD i barndomsåren medan autismdiagnosen kommer senare, i tonåren eller vuxenlivet. ADHD märks ofta först, eftersom hyperaktivitet, impulsivitet och uppmärksamhetsproblem stör skolarbetet. Autistiska drag kan tolkas som ångest, social fobi eller personlighetsdrag snarare än som en neuropsykiatrisk diagnos. Könsskillnader kan också spela in.
– Nu för tiden är det dock vanligare att utreda både ADHD och autism parallellt vid neuropsykiatriska utredningar. Hos oss på Modigo gör vi ju alltid bredare utredningar där vi tar ställning till flera neuropsykiatriska diagnoser. Det är viktigt för att individen i slutändan ska få rätt hjälp och stöd.
Ioannis Pantziaras, överläkare i psykiatri och medicinskt ledningsansvarig läkare på Modigo och ADHD Care
Vilken behandling är bäst vid auDHD? Är det svårare att hitta rätt behandling vid auDHD än vid enbart autism eller ADHD?
– Ja, det kan vara mer utmanande att hitta rätt behandling och det vanligaste är att man behöver kombinera olika typer av individuella insatser för att få bäst hjälp, till exempel anpassningar i skolan eller på arbetsplatsen, utbildningsinsatser (psykoedukation) och arbetsterapeutiska insatser.
– ADHD-medicin, till exempel centralstimulerande läkemedel, fungerar ofta bra men kan öka ångest och sensoriska problem hos vissa med autism. Vissa upplever också att deras autistiska drag blir mer framträdande samtidigt som de får god effekt av medicineringen mot sina ADHD-relaterade svårigheter.
– Vissa insatser för autism, såsom social färdighetsträning, kan också behöva anpassas eftersom ADHD kan göra att personen har svårt att följa rutiner, instruktioner eller hålla koncentrationen under längre stunder.
– En viktig del är att öka förståelsen för de dubbla utmaningarna – både hos dem som själva har AuDHD och hos deras anhöriga, lärare, arbetsgivare och andra personer i omgivningen.
Kort om auDHD
- Är ett begrepp som ibland används för att beskriva samsjukligheten mellan autism och ADHD.
- Är ingen officiell medicinsk diagnos.
- Tidigare var det inte möjligt för vårdgivare att ställa både diagnosen ADHD och autism på en individ. Man trodde att den ena diagnosen uteslöt den andra. Detta förändrades dock 2013 med diagnosmanualen DSM-5, och nyare forskning tyder på betydande samsjuklighet mellan ADHD och autism.
- Både autism och ADHD är neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som påverkar hjärnans utveckling och funktion, men på olika sätt:
- ADHD karaktäriseras av ouppmärksamhet, impulsivitet och hyperaktivitet, medan
- autism innebär svårigheter med socialt samspel och kommunikation samt begränsade repetitiva beteenden och intressen.