Boktips om ADHD och autism

Här har vi samlat böcker som vi på Modigo tycker är läsvärda – både sådana som riktar sig till föräldrar/anhöriga och sådana som främst vänder sig till dig som själv har diagnos.

Innehåll

För föräldrar

Barn som bråkar: Att hantera känslostarka barn i vardagen

Författare:  Bo Hejlskov Elvén, Tina Wiman

Barn som bråkar, skriker och inte gör som de vuxna säger är svåra att hantera. Eftersom upprörda känslor smittar av sig, är risken stor att du själv snart är lika arg som ditt barn.

I den här boken tar författarna avstamp i elva vardagliga familjesituationer och visar på praktiska handlingsalternativ att använda sig av när en konflikt seglar upp. Metoden som används utgår från ett nytänkande förhållningssätt som kallas lågaffektivt bemötande.

Ta reda på vem som egentligen har problemet, justera förväntningarna på vad barnet klarar av och öva på att hålla dig lugn, är några av råden i denna konkreta och engagerande bok.

 

Svart bälte i föräldraskap – att lösa vardagen i npf-familjer

Författare: Lotta Borg Skoglund och Martina Nelson

Oroar du dig för att ditt barn har svårt med kompisar? Kanske vill ditt barn inte gå till skolan? Eller sitter bara framför datorn? Kanske är du orolig över att ditt barn inte äter tillräckligt? Eller tvärtom inte verkar vilja sluta äta? Har du fått en nattuggla som aldrig kommer till ro? Har din lilla unge plötsligt blivit tonåring och din oro och era konflikter handlar om alkohol, droger eller riskfyllt sex?

Vardagen med barn kan vara svårnavigerad och i familjer där någon har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (npf) kan det vara extra utmanande. För att hantera tillvaron har många npf-föräldrar hittat strategier och vägar kring situationer de flesta föräldrar kämpar med. Svart bälte i föräldraskap bottnar i deras upplevelser och erfarenheter och ger ett unikt inifrånperspektiv. Föräldrarnas egna tips och förslag kompletteras med sakkunskap, aktuell forskning och evidensbaserade rekommendationer.
Ett av de viktigaste budskapen är att npf-diagnoser och de svårigheter de ofta ger upphov till inte beror på dåligt föräldraskap. Varje familj har sina helt egna, unika förutsättningar utifrån arv och miljö i kombination. Ofta är det just de utmaningar npf i sig medför som gör att det är särskilt svårt att få till rutiner kring mat, sömn, motion och fritidsaktiviteter.

Barn och unga behöver uppmuntran när de försöker göra rätt. De, precis som vuxna, vill att livet ska vara tydligt och logiskt och att man får förklaringar till varför vissa saker händer eller kanske inte händer.

Svart bälte i föräldraskap visar på möjligheter och strategier för att få familjelivet att fungera och är skriven till alla som någon gång känt tvivel eller oro i sitt föräldraskap; oavsett om man har barn med en diagnos eller inte.

Om ADHD

ADHD-hjälpen : För ett liv i balans

Författare: Katarina A. Sörngård

Har du svårt att få livet att gå ihop? Glömmer och missar du möten du skulle ha gått på? Blir du för arg, för uppvarvad eller för ledsen och saknar en inre balans? Adhd-hjälpen ger dig konkreta strategier för att få vardagen att fungera. Du får öva på att:

•  planera
•  organisera
•  bromsa impulser
•  reglera känslor
•  förbättra din uppmärksamhet
•  kommunicera och hantera konflikter

Metoderna bygger på KBT, den psykologiska behandling som har starkast vetenskapligt stöd vid adhd. Genom många exempel visar författaren hur andra har arbetat med och fått hjälp av strategierna. Här finns också information om kärnproblemen vid adhd, hur en utredning går till och vilket stöd samhället kan erbjuda. Även anhörigas situation tas upp och boken ger användbara verktyg för ett liv tillsammans med någon som har adhd. Till kapitlen finns övningsformulär som går att skriva ut från webben.

Boken riktar sig till dig som är vuxen och har adhd. Den är även en viktig kunskapskälla för närstående och behandlare.

 

Fördel ADHD – var på skalan ligger du?

Författare: Anders Hansen

Känner du någon som är driven, kreativ, orädd, ifrågasättande, flexibel, envis och initiativrik? Som ofta tänker utanför boxen och verkar kunna skaka av sig nästan vilken motgång som helst? Kanske känner du igen dig själv? Förmodligen blir du lite förvånad när du hör att dessa positiva egenskaper är typiska för personer med ADHD! Vi som så länge har betraktat denna århundradets diagnos som något som bara för med sig problem.

I dag tror man att dessa delvis nedärvda personlighetsdrag var nödvändiga för att våra förfäder skulle överleva. Den som inte orkade jaga sitt byte eller kunde hyperfokusera på savannen svalt ihjäl eller blev själv ett byte för vilda djur. Det var helt enkelt en stor fördel att ha vissa egenskaper, som vi i dag betraktar som en diagnos. Vi vet också att vi alla har mer eller mindre drag av ADHD och att vi alla ligger på skalan – vissa långt borta i den ena änden, andra i den helt motsatta.

Lär dig hur du kan vända diagnosen till en fördel, oavsett om det gäller dig själv eller ditt barn, och hur du kan hantera även nackdelarna. Och upptäck det positiva i att vi inte alla är likadana med samma personlighetsdrag. Olika är bäst – vare sig det handlar om familjen eller jobbet!

Om autism

Autismhandboken : Strategier för ökad livskvalitet

Författare: Katarina A. Sörngård

Autismhandboken riktar sig till dig som är vuxen och har högfungerande autism (Aspergers syndrom) eller autistiska drag. Den ger konkreta strategier som hjälper dig att
• utveckla din kommunikation
• underlätta relationer
• be om hjälp
• minska konflikter
• hantera känslor
• klara av förändringar
• organisera vardagen bättre.

Du får hjälp att hitta sätt att må så bra som möjligt och att minska stress, oro och överbelastning. För att förstå de olika verktygen får du följa hur fyra personer med autism använder dem. Det finns även övningsformulär att skriva ut från webben.
Handboken är i första hand en självhjälpsbok för dig som har autism. Den är även en viktig kunskapskälla för närstående och behandlare som vill få inblick i hur det är att leva med autism och hur de kan stötta. I ett särskilt avsnitt får anhöriga tips som kan underlätta i vardagen om man har ett vuxet barn eller en partner med autism.

 

Konsten att fejka arabiska – En berättelse om autism

Författare: Lina Liman

”En del av mig dog. En annan del började äntligen, äntligen leva.” I 32 år lever Lina Liman med autism utan att veta om det. Men att något är fel vet hon. Hon lär sig att fejka för att passa in, spela vanlig, ända tills det inte går längre.

Konsten att fejka arabiska är en berättelse om vanmakt och utanförskap, men också om hur Lina till sist hittade förklaringen som fick allt att falla på plats, och om hur en diagnos kan förändra livet i grunden.

Om flickor med autism och ADHD

Flickor med autism och adhd – En guidebok för föräldrar och professionella

Författare: Maria Bühler

Hur är det att vara flicka med autism och/eller adhd? Hur påverkar autism och adhd en flickas psykiska hälsa, skolgång, vardagsliv, samspel och vänskapsförhållanden? Det skildras i denna bok.

Traditionellt har forskningen på området utgått från pojkars situation och kunskapen om flickors problematik har därför släpat efter. Detta har bland annat lett till att flickors symtom tidigare har feltolkats och inte tagits på allvar av omvärlden. I boken beskrivs på ett lättillgängligt sätt bland annat hur flickorna mår, hur deras vardag, lek, samspel och skolsituation fungerar, hur det är att vara anhörig samt utredning av just flickor. Boken växlar mellan forskning och klinisk erfarenhet, men lägger stor vikt vid inifrånperspektivet, alltså hur det är att leva som flicka med autism och/eller adhd och hur det är att vara anhörig.

 

Adhd – Från duktig flicka till utbränd kvinna

Författare: Lotta Borg Skoglund

Vi missar flickorna med adhd när vi letar efter symtom som är vanligare hos pojkar. Flickor och unga kvinnor får inte heller lika effektiv behandling eftersom de flesta läkemedelsstudier på preparat och doser är gjorda på pojkar och män.

Vi vet idag, tack vare forskning och lång klinisk erfarenhet, att adhd tar sig olika uttryck hos olika individer. Vi vet också att biologiska skillnader mellan könen spelar roll, och vi vet mycket om vad som ligger bakom problemen vid adhd. Men vi vet ännu inte så mycket om vad som är unikt hos flickor och kvinnor. Vi missar flickor med adhd när vi letar efter symtom som är vanligare hos pojkar.

Adhd – från duktig flicka till utbränd kvinna tar avstamp i det faktum att flickor och kvinnor diagnostiseras i mindre utsträckning än pojkar och män vid adhd – och vilka konsekvenser det får. Boken beskriver fakta och kunskapsläge vad gäller adhd bland flickor och kvinnor, och visar genom patientberättelser hur livet kan se ut och vilket stöd det går att få.

 

Alla texter ovan är förlagens egna presentationer av böckerna. 

Granskad av

Maria, leg. psykolog med utvecklingsuppdrag

Maria är leg. psykolog och specialist i neuropsykologi. Hon har tidigare erfarenhet av både behandling och utredning inom BUP, arbete inom skola och socialtjänst, psykologisk behandling inom privat verksamhet samt forskning och föreläsning inom universitet/högskola.

Gillade du artikeln? I vårt nyhetsbrev får du fler hjälpsamma tips och uppdateringar kring neuropsykiatri. Varmt välkommen att prenumerera.

Genom att prenumerera på nyhetsbrevet godkänner jag att ni hanterar mina uppgifter enligt vår personuppgiftspolicy

Tillbaka till alla artiklar