Nästan alla barn är väl medvetna om att de har svårigheter och de flesta vill själva ha hjälp.
Barnet kanske uttrycker något av följande:
- att det är tråkigt i skolan
- att hen har svårt att sitta stilla
- bråkar med kompisar eller ofta är arg och ledsen
Då kan du som förälder utgå ifrån barnets egna formuleringar.
Berätta att vi genom en utredning ska försöka förstå varför det är jobbigt och komma på vad vi kan göra åt det.
Berätta att du som förälder kommer att vara i närheten hela tiden, att det är en psykolog och en läkare ni ska träffa.
Praktiska förväntningar
Hos psykologen ska barnet få göra uppgifter. Exempelvis titta på bilder, bygga med klossar, svara på vad ord betyder, försöka komma ihåg saker och jobba så snabbt som möjligt och ibland även göra ett test på datorn.
Hos läkaren är det dags för vägning, mätning, lyssna på hjärtat samt hoppa och springa lite grand. Hos både läkaren och psykologen får man svara på olika frågor, tex hur barnet mår, hur hen trivs i skolan, vad som är svårt och vad som är lätt.
Ge visuell information
Om du har ett barn som behöver extra förberedelser går det att efterfråga mer detaljerad information om vad som ska göras, visa foto på personalen och lokalerna, vilka tider som gäller och vad som kommer att hända efteråt.
Ge gärna visuell information med bilder i stället för att bara prata. Var lyhörd om barnet har frågor och svara så ärligt du kan. Om du inte vet svaret, hör av dig till Modigo så försöker vi hjälpa till.
Informera gärna utredarna om ditt barn behöver särskilt bemötande, anpassningar eller hjälpmedel under dagen. Dagarna innan utredningen är det bra att vara extra noga med följande för att barnet ska må bra under utredningsdagen:
- sömn
- kost
- fysisk aktivitet
Ta gärna med mellanmål och något barnet kan sysselsätta sig med om det blir väntetid.
Gör du din utredning hos Modigo så är vår ambition att er utredning ska bli en positiv upplevelse och en hjälpande insats i sig.