Kundcase: Höganäs kommun

Ökar kunskaperna om NPF – för att hjälpa fler till arbete

Skånska Höganäs ska bli ännu bättre på att stötta invånare till egen försörjning. Genom ökade kunskaper om bland annat NPF-diagnoser och psykisk ohälsa rustas kommunens medarbetare för att ta sig an uppgiften. Modigo utbildar inom ADHD och autism.

Katrin Olsson, enhetschef på Näringslivsavdelningen, Höganäs

För ett drygt år sedan tillträdde Katrin Olsson som chef för Höganäs kommuns arbetsmarknadsenhet, vars primära uppgift är att stötta invånare till en hållbar egen försörjning, till exempel genom coachning, arbetsträning, praktik och kompetenshöjande insatser.  Bland det första hon gjorde var att låta personalen på enheten identifiera hur deras kompetenser matchar målgruppens behov. Det blev då tydligt att det fanns behov av att öka personalens kunskaper inom neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), psykisk ohälsa och missbruk.

– Det här handlar om hur vi ska kunna möta och stötta vår målgrupp så bra som möjligt. Många på arbetsmarknadsenheten har jobbat länge och arbetat upp egen kompetens utifrån praktisk erfarenhet. Samtidigt finns insikten om att vi behöver lära oss mer. Detta är för komplexa sakfrågor och allt för betydelsefullt för att vi ska kunna prova oss fram, säger Katrin.

”Det är viktigt för mig att det går bra för dig”

Med målbilden ”Det är viktigt för mig att det går bra för dig” som ledstjärna ansöktes finansiering för kompetenshöjning och förändrade arbetssätt, vilka nu sätts i verket. Utvecklingsarbetet omfattas inte enbart medarbetarna på arbetsmarknadsenhet, utan även personal i andra delar av kommunen, såsom handläggare av ekonomiskt bistånd och personal inom LSS.

– Det är viktigt att vi inom kommunen talar samma språk. I kärnan handlar projektet om att rusta våra medarbetare att på riktigt förstå, höra och ha tilltro till individen vi möter. Det ställer stora krav på medarbetaren och just tilltron till individens förmågor/jobbchanser tror jag är nyckeln, säger Katrin.

Modigo utbildar inom NPF

Som en del av projektet kommer Modigo i maj att hålla föreläsningar om NPF-diagnoserna ADHD och autism, samt påföljande workshops. Därefter följer konsultationstillfällen för att fånga upp frågor, funderingar och konkreta situationer som medarbetarna vill bolla med Modigos experter. Personalen kommer också att få utbildning om att möta människor i psykisk ohälsa samt motiverande samtal (MI) för att bättre kunna stödja målgruppen till ökat självledarskap.

– För mig är det centralt att det här inte bara är en utbildningsinsats, utan ett första steg till nya verktyg för våra medarbetare. I höst blir det fokus på att omsätta vad vi lärt oss i praktiken, säger Katrin.

Länsstyrelsen i Skåne delfinansierar

För att driva projektet har kommunen sökt och fått anslag av Länsstyrelsen i Skåne. Här ligger fokus på att förbättra mottagandet för utrikesfödda.

– I den här gruppen är det ytterst få som har NPF-diagnos eller vilja att göra någon utredning. Men förstås finns det ändå individer med behov åt det här hållet. Då tänker vi att vi kompetensutvecklar oss för att möta personen där den är, oaktat diagnos, säger Katrin.

Vad har du för visioner och tankar på längre sikt?
– Vi är en arbetsmarknadsenhet som ska ta ansvar hela vägen. Jag ser att vi på ett tydligare sätt än idag behöver stödja arbetsgivare som ställer upp och tar emot exempelvis praktikanter. I Höganäs har vi ett rikt näringsliv och många arbetsgivare som skulle vilja göra skillnad. Men det kan finnas en rädsla om man inte har verktygslådan för att möta individen. Då ska vi finnas ett samtal bort med kunskap och stötting. Som en slags första linjens support även för arbetsgivare.

Korta fakta

Höganäs kommun

  • Cirka 30 000 invånare
  • Beläget längs kusten, strax norr om Helsingborg, i nordvästra Skåne.
  • En uttalad målsättning är att färre kommuninvånare ska behöva ekonomiskt bistånd.

Katrin Olsson

  • Enhetschef på näringslivsavdelningen med ansvar för arbetsmarknadsenheten och vuxenutbildningen
  • Bakgrund som rektor inom vuxenutbildning och gymnasieskolans IM-program (introduktionsprogram) där hon såg vikten av NPF-anpassningar i miljö och bemötande.

Till NPF för arbetslivet