Flicka tittar bort över horistonten

Så fick Tove hjälp att vinna över rädslan

Så länge Tove kan minnas har hon haft en stor rädsla. I våras bestämde hon att det fick vara nog och kontaktade psykolog hos Modigo för att komma vidare.
– Jag vill ju leva mitt liv – inte låta rädslan styra. Nu kan jag möta det som skrämmer mig – men rädslan kommer jag nog alltid att ha kvar, säger Tove.

Med hjälp av KBT (kognitiv beteendeterapi) med psykolog hos Modigo har Tove fått hjälp att hantera sin rädsla. Här berättar hon om processen.

Exakt vilken rädsla det handlar om kan vi inte gå in på. Men den har alltid funnits där, berättar Tove, och skapat mycket stress och ångest ända sedan hon var liten.

–  Jag har varit så rädd att jag inte ens kunnat prata om ämnet. Jag har sökt hjälp tidigare med inte blivit tagen på allvar.

Under första året på gymnasiet insåg Tove, som i dag är 18 år och går i trean, att rädslan också riskerade att begränsa hennes liv som ung vuxen och planerna efter studenten. Det priset var för högt att betala och Tove sökte åter hjälp. Via en vän fick hon tips om KBT-behandling på Modigo i Sundsvall.

– Jag hade ingen tidigare erfarenhet av KBT, men det har fungerat väldigt bra och gett resultat för mig. Det har varit jobbigt men verkligen värt det, säger Tove.

Stegvis närmat sig rädslan

Under KBT-terapin fick Tove steg för steg närma sig det hennes rädsla handlar om – hela tiden med psykologen på Modigo tryggt vid sin sida. Samtidigt fick hon lära sig strategier för att hantera sin rädsla och ångest.

–  Första gången kollade vi på en video där min rädsla visades. Tidigare hade jag instinktivt blundat eller sprungit därifrån, men nu fick jag instruktioner hur jag samtidigt skulle andas väldigt djupt. Det var fortfarande jättejobbigt – men jag klarade av det, berättar Tove, och fortsätter:

– Behandlingen handlade inte om att jag ska sluta vara rädd, utan om att lära mig hantera rädslan. Det var en stor skillnad jämfört med tidigare behandlingar. Nu förstår jag att rädslan aldrig riktigt kommer att försvinna – men den ska inte få ta över och begränsar mitt liv.

Stolt över sig själv

Tillsammans gjorde psykologen och Tove upp en plan som långsamt tog Tove närmare målet – att klara av en specifik händelse relaterad till rädslan. Efter cirka sex terapitillfällen var Tove där.

–  Jag kände mig så stolt över mig själv: Jag kunde hantera det som länge varit det allra jobbigaste i mitt liv. Det har faktiskt gjort livet lättare över lag. Det här betyder så mycket för mig.

Att hon själv varit så motiverad är en viktig faktor bakom framgången, tror Tove.

– Jag kunde hela tiden förstå att nästa steg skulle bli jättejobbigt, men jag ville ändå inte sluta. Det var jobbigare att vara rädd hela tiden och känna stress och ångest över att rädslan begränsade mig.  Att utmana sig var tufft – men verkligen värt det.

Tove heter egentligen något annat.

 

Läs mer

Psykologen förklarar: Vad är KBT och hur kan det hjälpa mig? 
Tjänster: Psykologisk behandling (för vuxna)
Tjänster: Psykologisk behandling (för barn)

Gillade du artikeln? I vårt nyhetsbrev får du fler hjälpsamma tips och uppdateringar kring neuropsykiatri. Varmt välkommen att prenumerera.

Genom att prenumerera på nyhetsbrevet godkänner jag att ni hanterar mina uppgifter enligt vår personuppgiftspolicy

Tillbaka till alla artiklar